Oruk Yemeği Bir Lezzet Klasiği… Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağı”na gastronomi alanında dahil edilen Hatay’da “oruk” yörenin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.
Oruk yörede yapılan içli köfteye verilen isim olsa da yapımı diğer içli köftelere göre farklılık gösteriyor. Oruk’un dış hamuruna dövülmüş et konulması onu diğer içli köftelerden ayıran en büyük özelliği… Dövme et ile bulgurun yoğurulması ile yapılan orukun yapımı zahmetli olsa da, lezzeti damaklarda iz bırakıyor.
Geleneksel olarak özel gün yemeği olarak yapılan oruk yemeği; aslında nişan, kına, sünnet, düğün gibi özel günlerde hazırlanan bir yemek çeşidi. Özel davet ve misafirlere ikram edilmesinin sebebi ise misafire verilen değer aslında…
Yemek tarifi sitelerinde dana kıyma ile yapılır yazsa da, gerçek oruk yemeği kuzu etiyle yapılmaktadır. Yine yemek tarifi sitelerinde pratik lezzet, kolay yapım gibi ibareler geçse de oruk hem hazırlama hem de oyma süreci ile maharet, tecrübe ve zaman isteyen zahmetli bir yemektir.
Dış hamuruna koyulan et dövülerek ezilir ve her ezmede kendini gösteren et sinirleri tek tek ayrılır.
Yörede içerisine ceviz koyulmadan yapanlarda vardır ancak ceviz oruka ayrıca bir lezzet kattığı için biz konulmasından yanayız.
Kızartarak pişirilen oruk un daha hafif olarak tüketmek isteyenler haşlama olarak da yapabilirler ancak Hatay yöresinde oruk kızgın yağda kızartılarak pişirilmektedir.
Hatay Gastronomik Lezzetler olarak Hatay Lezzetlerini Ankara’da birebir yöre tarifleriyle ve özel reçetelerle hazırlamaktayız. Bu sebeple HGL(Hatay Gastronomik Lezzetler) klasik oruk, form olarak aslına uygun yapılmıştır. Dış hamurunda dövme et, iç harcında kuzu bıçak kıyma kullanılmaktadır. Kuzu bıçak kıyma ile yörede yapılan içli köfteyi bile bulmak zor durumdadır. Hatta ekonomik sıkıntılar nedeniyle dış harcına yumurta, patates vb maddelerde koyulmaktadır. Ancak gerçek oruk un aslı dövme et ile yapılanıdır. Dış hamuruna dana eti koymak gerekmekte kuzu eti sadece iç harcında kullanılmalıdır.
Tek siparişle Oruk yemek için bize ulaşmanız yeterli ancak ben maharetliyim denemek isterim diyenler için işte…
Oruk Yemeği Tarifi
MALZEMELER
DIŞ HARCI
5 Su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı su
2 çay kaşığı kimyon
250 gr parça dana et
1 soğan
2 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı biber salçası
İÇ HARCI
500 Gram az yağlı kuzu parça et
6 adet soğan
1 su bardağı dövülmüş ceviz
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
Yarım çay bardağı zeytin yağı
1 demete yakın kıyılmış maydanoz
KIZARTMAK İÇİN
1 bardak Ayçiçek yağı
1 bardak zeytin yağı
YAPILIŞI
İç harcı için soğanları incecik kıyın. Kıymayı ocakta kavurun ve zeytinyağı, soğan ve baharatları ilave ederek güzelce kavurun. En son cevizi ve maydanozu ilave edin.
Dış harcı için bulguru suyla karıştırarak 15-20 dakika beklemeye alın. Bu sırada parça dana etinizi dövmeye başlayın pirinç ya da mermer döveçle eti iyice ezin ve çıkan sinirlerinden arındırın.
Su ile şişen bulgura 1 adet rendelemiş soğan, dövülmüş et, baharatlar, tuz ve salçayı ilave ederek yoğurmaya başlayın. Ortalama yarım saat hafif hafif hamura su vererek yoğurmaya devam edin.
Hamur kalitesi orukun lezzetini belirleyecek ana faktörlerden biridir yoğurma süreci hamur tam olarak kıvam alana kadar devam etmelidir… Daha sonra bir kase yanınıza su alın alın ve elinizi bu suda nemlendirerek hamurdan iri ceviz kadar parça alarak avucunuzda yuvarlayın, ortasına işaret parmağınızla bastırın ve içini oyarak uzatın içine hazırladığınız kıymalı iç harcı koyarak ağzını büzün ve birbirine yapıştırarak avucunuzda şekillendirin. Bu şekilde diğer köftelerinizi de hazırlayın.
Derinliği olan bir tencere ya da tava tercih edin. Yağınızı tavaya alın ve yüksek ateşte iyice kızdırın, yağ kızdıktan sonra orukları yavaşça yağa bırakın burada orukların tamamen yağın içine girmesi gerekmektedir. 4-5 Dakika çevirerek pişirin.
Adresinize özel günlerinizde toplu oruk yemeği siparişi için bize ulaşabilirsiniz.
Afiyet olsun….