Gastronomi Kenti Hatay | Hatay Gastronomik Lezzetler
 

H A T A Y

MEDENİYET BEŞİĞİ

https://www.hataygastronomiklezzetler.com/wp-content/uploads/2021/04/floating_image_02.svg
https://www.hataygastronomiklezzetler.com/wp-content/uploads/2021/04/floating_image_01.svg
https://www.hataygastronomiklezzetler.com/wp-content/uploads/2021/04/floating_image_07.svg

Tarihçesi çok eski yıllara dayanan Hatay’ın serüveni insanlığın yazıyı icat ettiği dönmelerden de öncesine dayanmaktadır. Onlarca medeniyete ev sahipliği yapan bu topraklar her medeniyetten bir beslenmiş ve tarihe iz bırakmıştır. 

 İşte kronolojik sıralama ile Hatay… 

HATAY GASTRONOMİK LEZZETLER

Gerçek Tadında

Bizlerde aslen birer Hatay’lı olarak bu özel lezzetlerin aslına uygun olarak yapılarak gerçek tadında, natürel olarak size ulaştırmaya karar verdik ve yola çıktık.  

Gerçek tadında Hatay Lezzetlerini Hatay Antik Lezzetler markası ile sizlere sunuyoruz… 

 

Hatay Gastronomik Lezzetler

HATAY

“Hatay Benim Şahsi Meselem’dir…“

Mustafa Kemal Atatürk

Hatay Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Yöredeki yaşam bulguları MÖ. 100.000’lere kadar ulaşmaktadır. Paleolitik, neolotik, kalkolit dönemlerde ve tunç çağından kalan bulgular Amik ovasının köklü bir tarihe sahip olduğunu göstermektedir. 

https://www.hataygastronomiklezzetler.com/wp-content/uploads/2022/04/hatay-lezzetleri.jpg

HATAY

Medeniyet Beşiği

 Her medeniyetten bir iz alarak tarihi yolculuğuna devam eden bereketli topraklar  2 Eylül 1938 – 23 Temmuz 1939 tarihleri arasında 10 ay 21 gün müstakil bir devlet olmuş, Mustafa Kemal Atatürk’ün de “şahsi meselemdir” diyerek üzerinde durduğu Hatay 23 Temmuz 1939’ da Türkiye’nin 63. vilayeti olarak anavatana katılmıştır. 

https://www.hataygastronomiklezzetler.com/wp-content/uploads/2022/04/gezilecek-hatay.jpg

HATAY VE DİNLER TARİHİ

Dinlerin ve kültürlerin kardeşliği

Habib-i Neccar Cami önceleri kilise olmakla birlikte, Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olarak kabul edilmektedir.  

Kurtuluş Caddesi’nde bulunan cami Hz. İsa’nın havarilerine ilk inanan ve bu uğurda canını veren bir Antakyalı’nın adını taşımaktadır. Bu olay Kur’an-ı Kerim’de Yasin Suresi’nde geçmektedir. Bu sebeple Hatay Müslümanlar için ayrı ve özel bir öneme sahiptir. 

https://www.hataygastronomiklezzetler.com/wp-content/uploads/2022/04/antik-hatay.jpg

HATAY VE DİNLER TARİHİ

Dinlerin ve kültürlerin kardeşliği

Dinlerin ve kültürlerin kardeşliğini simgeleyen Hatay üç semavi din için de ayrı bir önem e sahiptir. 

Hatay’ın Hristiyanlar için de önemi büyüktür; İsa’ya inananlara Hıristiyan kelimesinin ilk kez verildiği St. Pierre kilisesi, Papa VI. Paul tarafından hac yeri ilan edilmiştir. Hatay , Hıristiyanların üç dinî merkezinden biri olurken diğerleri ise, Vatikan ve Kudüs’tür.  

Hatay’ın Kurtuluş caddesinde bir köşesinde Hıristiyanlığın ilk yıllarında kilise olan Habib-i Neccar Camii, Katolik Kilisesi ve bir tarafında da Yahudi Sinagogu bulunmaktadır. Günün bazı saatlerinde ezan, çan ve hazzan sesleri birbirine ahenk ile karışmakta ve büyüleyici bie atmosfer yaşatmaktadır.  

Dinlerin kardeşliğinin hoşgörü ve sevgi ile pekiştiği bölge her yıl yerli yabancı pek çok turisti ağırlamakta ve tüm bu dinlerin ibadethanesi olmaktadır. 

https://www.hataygastronomiklezzetler.com/wp-content/uploads/2022/04/cami-hatay.jpg

GASTRONOMİ KENTİ HATAY

Her medeniyetten bir meziyet

Her medeniyetten bir meziyet kazanan Hatay mutfağı çeşitliliği ve olağan üstü lezzeti ile Mezopatamya, Orta Doğu ve Akdeniz mutfağının esintileri ile aslını yitirmeden nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmış aslını korumayı başarmıştır. 

Kültür beşiği olan Hatay Mutfağında 600’ ün üzerinde yemek ve tatlı çeşidi bulunmaktadır. Hal böyle olunca bu lezzetler Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 2017 yılında Hatay mutfağı tescilleniş ve dünya listesine girmiştir.  

https://www.hataygastronomiklezzetler.com/wp-content/uploads/2022/04/hatay-biber-dolmasi.jpg

GASTRONOMİ KENTİ HATAY

Her medeniyetten bir meziyet

 Gastronomi Kenti ünvanını alan Hatay’ın zengin mutfağı hem ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden miras hem de, çevresel ve iklimsel olarak çok verimli topraklara sahip olmasından kaynaklanmaktadır.  

Efsanelerde, destanlarda, kitabelerde ve kutsal kitaplarda dahi geçen Amik Ovası bereketini bu topraklara şefkatle vermiş ve dünyada sayılı yerlerden biri olmasını sağlamıştır. 

Adeta bir lezzet şenliği sunan Hatay’ın tarihi ve mutfağı anlatmakla bitmeyecek bilgiler ve lezzetlerle dolu… 

https://www.hataygastronomiklezzetler.com/wp-content/uploads/2022/04/lezzet-hatay.jpg
[bold_timeline_item_button title=”Expand” style=”” shape=”” color=”” size=”inline” url=”#” el_class=”bold_timeline_group_button”]
https://www.hataygastronomiklezzetler.com/wp-content/uploads/2021/04/floating_image_05.svg
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image