Karakılçık Bulguru, genetiği ile oynanmamış Anadolu’ya özgü Karakılçık buğdayından, doğal ve geleneksel yöntemlerle koruyucu madde kullanmadan, odun ateşinde kaynatılıp kurutulduktan sonra, kabuk soyma işlemi yapılmadan taş değirmeninde çekilerek elde edilmektedir. Kabukları soyulmadan öğütüldüğü için protein ve lif bakımından oldukça zengin olan bu bulgur çeşidinin farklı tariflerle pilavı yapılabilir.
Klasik bulgur pilavından yapım olarak pek farkı olmasa da lezzet ve beslenme değerleri açısından pek çok çeşidin önüne geçen karakılçık bulguru ile bizlere emanet bir ata tohumu aslında…
Yapım aşamasında da oldukça emekle hasat edilen bu bulgur çeşidi çok su kaldıran bir tür.
Pilav yapımında 1’e 3 su ya da et suyu konularak pişirilmesini öneriyoruz aksi takdirde bulgur diri kalacak ve lezzetini tam veremeyecektir.
Aşağıda dikkat edilmesi gerekenlerle birlikte tarifi bırakıyoruz …
Klasik Karakılçık Bulgur Pilavı Tarifi
1 bardak karakılçık bulguru
3 bardak su
½ çay bardağı şehriye
2 fiske tuz
Zeytinyağı ve tereyağı
- Şehriyeyi tencerede erittiğimiz tereyağ+zeytinyağ karışımında kavuruyoruz…
Burada önemli noktalardan biri yağ miktarı yağın az olmaması gerekmekte, normal pilava koyduğunuzdan biraz fazla yağ koymalısınız. Aksi takdirde pilavınız biraz yavan olabilir.
- Şehriyelerimiz kavrulunca üzerine bulguru ekliyoruz… İşte tam da burada bir uyarıda bulunmak istiyorum lütfen bulguru yıkamayınız! Sıklıkla yapılan hatalardan biri bulgurun yıkanmasıdır… Yıkanan bulgurun tahıl tozu ve özü su ile atılmaktadır. Bulguru yıkamadan şehriyelerle birlikte 2-3 dakika kavuruyoruz.
- Kaynamış su ya da et suyumuzu ekleyip tuzunu attıktan sonra güzelce karıştırdığımız pilavımızın tencere kapağını kapatıyor ocağın altını önce harlı 5dk sonra ince konumda açarak pilav yüzeyi göz göz olup suyunu çekene kadar pişiriyoruz…
Afiyetle
Hatay Gastronomik Lezzetler